img +40748420221
img matyivendeghaz@gmail.com
img Székelyvarság 494
  • Kövess minket:
  • Google Plus

Ökoturizmus

Ökoturizmus, vajon mit jelenthet ez a kifejezés? Csak egy szó a számos hasonló divatos kifejezés között, olyan, mint a szelíd turizmus, zöld turizmus, lágy turizmus, természeti turizmus, vagy valóban van tartalmi értéke?

„Az ökoturizmus a környezetért felelősséget vállaló utazás és látogatás a viszonylag zavartalan természeti területeken, azok természeti, valamint jelen és múltbeli kulturális értékeinek élvezete és értékelése céljából, úgy, hogy kíméli azokat a látogatás káros hatásainak mérséklésével, valamint a helyi népesség társadalmi, gazdasági előnyökhöz juttatásával.”

A fenti definíció csak egy az ökoturizmus számtalan meghatározása közül. Tény viszont, hogy mindenképpen ellentmondásos dolog a látogatóforgalom hatása és a védett (vagy nem védett) természeti, természetközeli állapotú terület értékeinek megóvása, kezelése, fenntartása. Szó sincs azonban kibékíthetetlen ellentétről egy „jól csinált” ökoturizmus esetében, amely mindenképpen tudatosan tervezett, irányított és ellenőrzött kell, hogy legyen.

A természeti szépségek önmagukban jelentős vonzerőt jelentenek, de megfelelő infrastruktúra nélkül még nem képeznek piacképes terméket. A vonzerők, turisztikai attrakciók szakszerű „hasznosítása” azonban igen átgondolt és megfontolt megvalósítást követel, hiszen csak így biztosítható a maximális bemutatás – minimális károkozás alapkövetelmény betartása és betartatása.

Az ökotúrák legfontosabb elemének a „vadregényes terület meglátogatása” és az „élővilág megfigyelése” minősül. Nagy jelentősége van a kulturális összetevőnek is, a természet és a kultúra ugyanis szoros kapcsolatban áll. Az ökoturizmus keretében eltöltött utazáshoz a természeti elem után – a rangsorban második helyen – hozzátartozik „a helyi lakosokkal való ismerkedés, a kulturális hagyományok és a helyi életforma megtapasztalása”, valamint a „helyi termékek, helyi ízek felfedezése” is. Az ökoturizmus fogalmára jellemző különleges összetevők és jegyek (pl. a természetvédelem támogatása, a tanulás, az új ismeretek megszerzésével kapcsolatos élmény) szintén fontos szempontok.

A Matyi Vendégházban a fenti elvek mentén alakítjuk életünket és ezek alapján fogadjuk látogatóinkat is. A növekedésközpontú és haszonelvű vendéglátás helyett a természeti és kulturális vonzerőkre alapozott örökség- és ökoturizmusban hiszünk, amelynek záloga a fenntartó módon történő gazdálkodás és hasznosítás. Vezetett túráink során szintén kiemelt figyelmet szentelünk Erdély természeti és kulturális értékeinek bemutatására, védelmére, mert azt szeretnénk, hogy közvetlen és tágabb környezetünk is minél tovább megőrizze azt a rengeteg szépséget és értéket, ami miatt imádunk itt élni, s ami benneteket is rabul ejt majd, ha eljöttök hozzánk. Akár kezdő, akár régóta aktív ökoturisták vagytok, az biztos, hogy nálunk rengeteg tapasztalással és élménnyel fogtok gazdagodni, és életre szóló emlékekkel tértek haza!

Sok szeretettel várunk benneteket az ökoturizmus jegyében!