img +40748420221
img matyivendeghaz@gmail.com
img Székelyvarság 494
  • Kövess minket:
  • Google Plus

Kik vagyunk?

RolunkErdélyben nőttem fel, ahol a természet szerves része volt mindennapi életemnek. Családommal játszani, gombászni, kirándulni, túrázni jártunk az erdőbe. Nem volt olyan fa, vagy bokor, amelyikre testvéreimmel ne másztunk volna fel, vagy ne rejtőztünk volna el a lombjai között, nem volt forrás, amelynek vizéből ne ittunk volna. Később megtanultuk, hogyan kell felhasználni a természet adta lehetőségeket, mit ehetünk meg és mit nem, hogyan és hol kell tüzet rakni, és miként kell rendben és tisztán hagyni a sátorhelyet távozás után. Apám megtanított minket az erdőben tájékozódni, miközben észrevétlenül megismertük a különböző fák, virágok, gyógynövények, gombák fajtáit. Nyugodtan kijelenthetem, hogy a természet második otthonunkká vált.

Az élet úgy hozta, hogy felnőttként nagyvárosba költöztem, de igen hamar rájöttem, hogy az nem az én világom, nem érzem otthon magam benne. Rádöbbentem, hogy amit tanultam, tapasztaltam, amilyen élményeket, emlékeket megéltem, azokat az én gyerekeim a városban nem fogják látni, érezni, átélni.

Ezért aztán döntöttem és visszaköltöztem a természetbe, Erdély egyik legszebb részére, Székelyvarságba. Tudtam, hogy tennem kell valamit, amivel jobbá tehetem a magam és gyermekeim jövőjét és hogy létre kell hoznom egy tenyérnyi olyan helyet, ahol harmóniában élhetünk a természettel.

Ugyanakkor azt is nagyon fontosnak tartom, hogy minél többen megismerhessék mindazt a csodát, amit Székelyföldön a természet és az erdélyi kultúra kínál, ezért megépítettem a Matyi Vendégházat, ahol az ökoturizmus szellemisége szerint fogadjuk vendégeinket.

Az ökoturizmusban, eltérően a tömegturizmustól, elsősorban a természeti környezet értékeinek felfedezésén, a térségben élő emberek hagyományos kultúrájának megismerésén, valamint a szabadban űzhető sportolási, kikapcsolódási lehetőségeken van a hangsúly.  Az ökoturista nem feléli környezetét, hanem utazása során belehelyezkedik abba, gondosan vigyázva az értékekre. Az ökoturizmus szoros kapcsolatban áll a természetvédelemmel, amelynek egyik szerepe ugyanis éppen az, hogy a védelem mellett be is mutassa és megismertesse a természetes környezetet.

Párommal, Erikával mi is arra törekszünk, hogy vendégeink a változatos programokon keresztül minél jobban megismerhessék ennek a gyönyörű vidéknek az élővilágát, tradícióit, gasztronómiáját és feltöltődve, élményekkel gazdagon, kitisztult tüdővel és kipihenten térhessenek haza.

Sok szeretettel és meleg baráti öleléssel várunk benneteket!

Nagy Attila